Attendo Kuntaturva

Mikä on Attendo Kuntaturva?

Kuntaturva on Attendon kehittämä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä, jossa Attendo sitoutuu huolehtimaan kaikkien kunnan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista kokonaisvaltaisesti. Kuntaturvalle määritetään yhdessä kunta-asiakkaan kanssa kiinteä hinta ja laatumittarit, joilla palvelujen toteuttamista seurataan.

Attendon Kuntaturva on mullistanut jo kolmen suomalaisen kunnan asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut. Uusimman innovaatiomme myötä Rääkkylän, Puolangan ja Tohmajärven asukkaat ovat saaneet muun muassa kokea, kuinka pienenkin kunnan asukkaat voivat päästä omaan terveyskeskukseen lääkärille samana päivänä ja kuinka aiemmin ympäri maakuntaa sijoitetut vanhukset ovat saaneet palata hoiva-asukkaiksi kotikuntaansa lähelle omaisiaan. Samalla kunnanjohto on pystynyt katkaisemaan sote-kustannusten hallitsemattoman nousun ja päässyt konkreettisesti vaikuttamaan johtamansa kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen.

Kunnilla on Kuntaturvaa koskevien keskustelujen käynnistämiseen kolme merkittävää syytä: 

Kustannukset:

  • Kuntalaiset ja kunnanjohto haluavat tietää, mitä heidän sosiaali- ja terveydenhuoltonsa maksaa tulevina vuosina. Taloudellinen riski toiminnan onnistumisesta on Attendolla, ei kunnalla. 

Palvelujen saatavuus ja laatu:

  • Kuntalaiset ja kunnanjohto ansaitsevat laadukkaat ja kehittyvät lähipalvelut sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lähipalvelut pystytään kohdentamaan ketterästi eniten huomiota vaativiin ongelmakohtiin, kuten siihen, että kunnan terveysasema toimii.

 Vuorovaikutus ja yhteistyö palveluntuottajan kanssa:

  • Kuntalaiset ja kunnanjohto vaikuttavat konkreettisesti omien sosiaali- ja terveyspalvelujensa tuottamistapoihin ja palvelujen saatavuuteen.

  

”Vierailijat ovat olleet ihmeissään siitä, miten olemme onnistuneet hoitamaan palvelut näin hyvin. Lisäksi aikaisempaan verrattuna säästämme vuositasolla noin miljoona euroa.” Tapio Hämäläinen, Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Mediuutiset 14.12.2012.

”Kun asiantunteva apu löytyy nopeasti ja läheltä, ollaan tyytyväisiä.” Marjatta Heikkinen, Puolangan terveysaseman osastonhoitaja, Kaleva 20.1.2013.

”Soittelin perheenjäsenelle lääkäriaikaa klo 10.15. Puhelimeen vastattiin käytännössä välittömästi ja vastaanottoaika on jo klo 12. Siis vastaanottoaika, ei päivystysaika, koska puhelimeen vastannut ammattihenkilö halusi jättää sinne pelivaraa. Hoitoon siis pääsee. En nyt keksi, miten tämä olisi paremmin voinut mennä.” Olli Riikonen, Tohmajärven kunnanjohtaja, Tohmajärven kunnan Facebook-sivut 11.9.2013.

Mitä Kuntaturva tarkoittaa kuntalaisille?

  • Kuntalaiset pääsevät lääkäriin nopeasti.
  • Kuntalaisten maksama kustannus sosiaali- ja terveyspalveluista pienenee.
  • Kuntalaisten yleinen terveydentila paranee, kun perusterveydenhuolto toimii.
  • Kuntalaisten muut palvelut paranevat, kun kotikunta pystyy investoimaan sosiaali- ja terveydenhuollossa säästämiään varoja muihin tarpeisiin.
  • Kuntalaisten työllisyys paranee, kun panostamme perusterveydenhuoltoon ja yhteistyöhön paikallisten yrittäjien kanssa.